Vækstlys og PAR

Hvordan måles effekten af det gode vækstlys?

Ofte er vækstlys opgivet i Lumens eller LUX. Jo højere lumen-tal, jo mere lys kommer der ud af lampen/pæren. Dette er helt korrekt, men målingen af lysstyrken i Lumens giver ikke et retmæssigt billede af effektiviteten af vækstlyset. Lumens er for det menneskelige øje og ikke for planternes fotosyntese. En opgivelse i Lumens for en vækstlampe er altså ikke den rigtige målestok for effektiviteten – det er ikke den måde, planter ser lys på.

Plantelys har en helt anden bølgelængde end det, det menneskelige øje opfatter som lysstyrke. Planterne bruger primært det blå og røde lys til fotosyntese med det røde lys som det mest effektive. For at måle effekten af en vækstlampe i forhold til fotosyntesen, er enheden PAR (Photosynthetically Active Radiation) defineret – altså den fotosyntetiske aktive udstråling.

  
Kurven her viser hvilke lysområder, der er mest effektive for planterne i forhold til det menneskelige øje. Øjet ser altså primært det område, der er mindst effektivt for planterne.

Effekten af et vækstlys måles i enheden μmol/m²/s (Mikromol per kvadratmeter per sekund). Denne enhed har mange navne men forkortelsen PPFD er ofte brugt.

For at opnå fuld fotosyntese og dermed bedst mulig vækst, skal planter have ca. 16 timers dagligt lys i følgende mængder:

Stueplanter: 30 – 200 PPFD
Storbladede planter (fx salat, basilikum): 200 – 600 PPFD
Chiliplanter: 400 – 800 PPFD
Tomatplanter: 600 – 1000 PPFD

Listen er blot vejledende og der er selvfølgelig stor variation. Til sammenligning giver solen midt på dagen ca. 2000 PPFD udenfor om sommeren og ca. 1200 PPFD udenfor om vinteren.


Vækstlys

De mest effektive vækstlys i forhold til hvor mange Watt de bruger er altså røde/blå vækstlys. Vækstlys med overvejende rødt lys med bølgelængden 630-660 nm og blåt lys med bølgelængden omkring 460 nm. Lamper der er konfigureret med lys i disse bølgelængder giver altså mest fotosyntese for ”pengene”.

Hvorfor er der så overhovedet vækstlys i andre bølgelængder – nogle endda helt hvide? Her spiller det menneskelige øje en stor faktor. Mange har svært ved at acceptere det lilla lys som kan virke meget kraftigt. Derfor laves mange vækstlys enten helt hvide eller i en kombination af hvidt/rødt. Da øjet opfanger det hvide lys meget bedre end det røde, kan selv et par enkelte hvide dioder i en lampe, få den til at lyse med næsten ”normal” lysfarve. Det koster lidt på effektiviteten, men kan accepteres af mange. Vækstlys der udelukkende lyser hvidt lys er klart de mindst effektive – disse skal bruge mange flere Watt for at planterne kan få noget ud af det. Et godt bud er, at et hvidt LED vækstlys kun har 1/3 effekt i forhold til et LED vækstlys med rødt/blåt lys.

Prisen for at have et vækstlys kørende 16 timer om dagen er ca. 1 kr. pr. effektivt watt-forbrug pr. måned. Dvs. et LED vækstlys der effektivt bruger 15W koster i omegnen af kr. 15 pr. måned at have kørende. LED lys er uden sammenligning den mest costeffektive kilde. Alle andre typer af lyskilder, bruger al for megen energi på varme i stedet for lys.


Hvorfor ikke kun rødt lys

Hvorfor ikke kun rødt lys – det er jo det mest effektive af alt? Hvorfor overhovedet blande blåt lys ind i ligningen?

Det blå lys bruger planterne til at producere Chlorofyl. Effekten af det blå lys er stærke planter med sunde og stærke stængler og blade. Hvis planterne ser lidt slatne ud eller mister den grønne farve på bladene er det sandsynligt, at planten ikke får tilstrækkeligt blåt lys.


Det røde lys bruger planterne til blomstring og frugtsætning. Effekten af det røde lys er blomstring. Sætter planterne ikke blomst, kan det meget vel skyldes manglende rødt lys. Det er derfor nogle hobbydyrkere bruger lamper med udelukkende blåt lys de første par måneder af planternes levetid. Det giver kompakte planter med masser af bladmasse og planten forsøger ikke at sætte blomst og frugt.

NB! Giv altid dine planter så meget sollys som muligt. Solen er kraftigere end de kraftigste vækstlys. Og husk – 16 timers lys og 8 timers mørke.

 

Spørg endelig hvis der er noget, du er i tvivl om.

Læs mere om de enkelte vækstlys på plantekasse.dk.

Rigtig god fornøjelse

plantekasse.dk/Martin